Zmeura, soiuri, recoltare, intretinere si plantare Pepinierele Fundulea

Zmeura, soiuri, recoltare, intretinere si plantare Pepinierele Fundulea

Soiuri de zmeur recomandate de Pepinierele Fundulea
Opal-vara este un soi Romanesc ce fructifica pe lemnul de anul doi, avand o putere foarte mare de drajonare si un gust deosebit al fructului.
Fructifica 4-4,5 saptamani in perioada iulie-august , fructele sunt de marime mare 7g alungite conic de culoare rosu stralucitor.
Schema de plantare intensiva, se planteaza pe rand din 40 in 40cm iar intre randuri se va lasa o distanta de minim 2-2.5 metri
Polka. este un soi de zmeur remontant cu fructificare tarzie pe lemn de anul 1 , de la sfarsit de iulie pana la prima bruma.
Produce fructe mari 6g  conice de culoare rosu inchis , acest soi nu are nevoie de sunstinere deoarece in fiecare toamna dupa recoltare se tund de la fata pamantului.
Schema de plantare intensiva, se planteaza pe rand din 40  in 40 cm iar intre randuri se va lasa o distanta de minim 2.5-3 metri
Laszka. soi de zmeur cu fructe imense 9g ,fructifica pe lemnul de anul doi , cu o singura fructificare  dupa 20 iunie pana la sfarsit de iulie fructe ferme de culoare rosu aprins .
Se recomanda sistem de sustinere deoarece greutatea foarte mare a fructelor pot frange drajoni
Schema de plantare intensiva, se planteaza pe rand din 40 in 40 iar intre randuri se va lasa o distanta de minim 2-2.5 metri
Cayuga. soi de zmeur cu o vechime de peste 20 ani Romania , remontant cu productie de vara inceput de iunie pana la jumatatea lui iulie  dar si toamna septembrie-octombrie
Produce fructe medii 4-5g pe lemnul de anul doi , necesita sustinere.
Schema de plantare. intensiva, se planteaza pe rand din 40 in 40 cm iar intre randuri se va lasa o distanta de minim 2-2.5 metri
Sokolica cel mai bun soi de zmeur la momentul actual deoarece produce fructe foarte mari 10g   ,ferme cu o rezistenta ridicata la manipulare. Sokolita este un soi timpuriu fructifica doar vara  pe lemn de anul doi in perioada 20 iunie-30 iulie . Necesita sistem de sustinere deoarece productia foarte mare pe planta poate rupe drajoni de la jumate.
Schema de plantare intensiva, se planteaza pe rand din 40 in 40 cm iar intre randuri se va lasa o distanta de minim 2-2.5 metri
CYTRIA-ZMEURUL  GALBEN .  Soi de zmeur  cu fructe mari  de culoare galben aprins ce fructifica de  la inceputul luni  iunie timp de 3 septamani .  Fructele depasesc 6g  sunt foarte parfumate si extrem de dulci . Se recomanda ca acest soi sa fie plantat pe suprafete mici deoarece fructele se folosesc de obicei in cofetarii pentru decoratiuni . Deoarece este un soi timpuriu ce produce pe lemnul de anul doi nu este necesara irigarea , isi formeaza fructul la sfarsit de mai si incepe sa se coaca in primele zile din luna lui iunie . Distanta minima de plantatre 2m intre randuri , pe rand din 40 in 40 cm .
Recoltarea
Soiurile de zmeur au perioade diferite de fructificare , acestea trebuiesc culese atunci cand fructul se desprinde usor de pe planta.
Culesurile se vor realiza la 2-3 zile in functie de rapiditatea de coacere a soiului respectiv.Culesul se realizeaza mecanic sau manual cu manusi de unica folosinta pentru a evita patarea fructelor .
Productia realizata la un hectar de zmeur difera 7-10 tone/hectar in functie de soi si intretinerea acestora.
Dupa recoltare fructele trebuies depozitate in camere frigo pentru o perioada cat mai indelungata de pastrare.
INTRETINEREA
Productivitatea plantei difera in functie de schemele de intretinere abordate de fiecare. Plantele trebuiesc supravegheate , sapate ,irigate.  Supravegherea se va realiza prin verificarea atenta a plantelor de doua ori pe saptamana pentru a constata daca exista probleme in cultura. Sapate deoarece buruiana nu trebuie sa existe pe langa plante pentru o buna dezvoltare a acestora. Irigarea se va efectua doar in perioada de seceta si cules pentru a obtine o cantitate mult mai mare de fructe/planta. Folosirea tehnicilor avansate de intretinere, tratamente preventive recomandate de ingineri nostri vor spori cu siguranta productia realizata / planta.
Plantarea
Plantarea drajonilor si a butasilor de mur se realizeaza atat toamna dar si primavara in perioada de repaos vegetativ. Pregatirea terenului include aratul si maruntirea terenului fie prin discuire,frezare si sau combinator. Dupa ce terenul este pregatit se va realiza plantarea drajonilor de zmeur si a butasilor de mur in gropi de maxim 20 cm adancime realizate cu; harlet,casma,motoburghiu,burghiu sau prin brazduire . Dupa plantare daca pe fundul gropi pamantul nu este umed se vor uda cu maxim 1-2 litru /planta. Dupa plantare pamnatul in jurul plantei trebuie sa fie foarte bine tasat urmand scurtarea butasilor la maxim 10 cm de la fata pamantului .
Cand plantati drajoni de zmeur si butasi de mur respectati recomandarile pepinierei pentru o rata cat mai mare de prindere
IRIGAREA 
Irigarea zmeurei si a murului se va executa prin picurare,aspresie ,inundare. Daca se opteaza pentru sistemul de irigare prin picurare sa v-a alege banda de irigare sau furtun cu picuratori din 20-30 cm . Aspresia se v-a realiza prin aspresoare realizate pe randul plantei pontate la o distanta incat raza de stropire a aspresoartelor sa se petreaca minim 30 cm. Irigarea prin inundare se realizeaza prin umplerea  santurilor cu apa santuri sapate  pe stanga sau dreapta randului de plante .
La maturitate o planta are nevoie in perioada de seceta de aproximativ 5-7  litri de apa . Irigarea se va efectua macar de doua ori pe saptamana daca nu avem parte de un sezon ploios.
Pentru alte detalii cu referire la culturile de zmeur si mur va rugam sa contactati Pepinierele Fundulea la numerele de telefon 0726.79.50.70
Intreaba ingineri nostri despre stimulenti de inradacinare recomandati la plantare.
Ing.agronom Achim Gabriel

20Comentarii

  • Avatar
   Stoicescu vasile
   Feb 02, 2018

   Eu am cumparat in toamna 2016 de la ei din pepiniera fundulea soiul Opal. Sunt foarte multumit de plante , fructele sunt imense. Recomand.

  • Avatar
   Carangiu Ionut
   Feb 02, 2018

   Vreau si eu in primavara sa achizitionez de la ei . M-am uitat pe net si au numai recenzi bune. Eu as opta pentru soiul Cayuga. Va multumesc

   • Avatar
    Achim gabriel
    Feb 02, 2018

    Multumim tuturor pentru gandurile bune si incurajarile adresate. De asta suntem aici sa va ajutam cu toate informatiile de care aveti nevoie. Spor in tot ce v-ati propus sa faceti.

  • Avatar
   Lanciu Dorinan
   Feb 02, 2018

   Ma numesc Lanciu Dorian Am plantat polka in Maramures la cota 1000. Sunt multumit de soi , rezista foarte bine. Dl Achim mi-a recomandat acest soi pentru zona mea. La inceput mi-a fost frica , ca nu va rezista dar se comporta foarte bine. Foarte multumit de acest soi. Multumesc Pepinierele fundulea.

  • Avatar
   DANA JIANU
   Feb 04, 2018

   Bravo lor. I am vizitat in vara lui 2017 , mi-a placeut cea ce am vazut si m-au convins sa achizitionez drajoni de zmeura de la ei . Recomand

  • Avatar
   Danut Stejariu
   Feb 05, 2018

   Bai frate cine-s astia.? Pepinierele Fundulea in sus Pepinierele Fundulea peste tot. Nu-i mai laudati atat nu va da nimic gratis.....

   • Avatar
    Achim Gabriel
    Feb 05, 2018

    Domnule Danut Stejariu. 1.Va rugam sa fiti politicos. 2. Activitatea noastra este sa producem material saditor de inalta calitate, multumind astfel clientul, nicidecum sa oferim produse gratis Va multumim.

  • Avatar
   Vlad Isacu
   Dec 11, 2018

   Sunt Vlad Isacu am cumparat in toamna lui 2018 zmeura Laszka de la pepinierele Fundulea. Multumim pentru articol si pentru materialul saditor. Recomand cu drag.

  • Avatar
   popescu valean
   Mar 10, 2019

   mai '' d-le '' stejariu ,sa-ti fie rusine ,neam de straita .

  • Avatar
   nicoleta
   Mar 14, 2019

   buna ziua, As dori sa incep o activitate de cultivare zmeura, numai ca v-as ruga sa ma sfatuiti in ceea ce priveste soiul pe care ar trebui sa-l achizitionez.Mentionez, ca plantarea ar urma sa se faca in zona Braila. Multumesc anticipat,

  • Avatar
   Arghir Luca
   Mai 02, 2019

   Buna ziua! Imi puteti va rog recomanda unul-doua soiuri(aromat, productiv) cu fructificarea cea mai compacta, pentru zona Sucevei. Ma intereseaza sa se recolteze intr-o perioada cat mai scurta. Multumesc!

   • Avatar
    pepiniera Fundulea
    Iul 08, 2019

    buna ziua recomand cu drag opal sau laszka

  • Avatar
   Arghir Luca
   Mai 02, 2019

   Buna ziua! Imi puteti recomanda va rog unul-doua soiuri de zmeura (aromata, productiva) care sa fructifice cat mai compact? Vreau sa recoltez pe o perioada cat mai scurta de timp. Multumesc!

  • Avatar
   Darius Ile
   Iul 21, 2019

   Buna ziua,m-ar interesa un soi(aromat,productiv)pentru zona Bihor,ce soi ati recomanda? Multumesc anticipat! ☺️

  • Avatar
   Cristescu corneliu
   Noi 02, 2019

   Buna ziua pt zona Băile-Herculane ce îmi recomandați ??? Va mulțumesc !!!

  • Avatar
   Tudor Florin
   Noi 23, 2019

   Buna ziua Am achiziționat de la dvs mur si zmeură. In toamna o sa ma extind la 5000mp.Imi puteti recomanda un erbicid bio si tratamente preventive bio? În schema dvs de tratamente enumerați 2-3 produse. Le folosesc pe toate in aceeasi perioada, sau doar un produs aplicat de mai multe ori în perioada respectivă? În decembrie sai ianuarie unde va pot gasi? As dori sa vorbesc cu dvs Multumesc

  • Avatar
   Segarceanu
   Apr 05, 2020

   Nu am luat din produsele Dvs, dar indraznesc o intrebare: Zmeurul englezesc A1 face fructe pe tulpini de anul 1, sau de anul 2? Am facut o taiere juma-juma, dar tot mi-ar place sa stiu pentru viitor. Imi cer scuze ca cer informatii pentru un produs ce nu il comercializati si multumesc pentru orice raspuns putati sa-mi dati.

  • Avatar
   Tyca
   Mai 26, 2020

   Buna ziua, ma puteti ajuta cu cateva informatii? as vrea sa creez o cultura de mici dimensiuni 1000 mp in judetul Teleorman zona Rosiori ce imi recomandati sa cultiv? exista si plante care nu au nevoie de sustinere?imi puteti raspunde pe email va rog? multumesc

  • Avatar
   Tyca
   Mai 26, 2020

   Buna ziua, vreau sa creez o mica plantatie (1000 mp) in judetul Teleorman Rosiori de Vede ce plante imi recomandati? exista si plante care nu necesita sustinere? multumesc

  • Avatar
   Stan Florin
   Mai 04, 2021

   Buna seara Imi puteti recomanda un soi remontat care sa produca o perioada mai mare din an si sa se adapteze la clima din zona deluroasa de linga Craiova???

Lasa un comentariu

*
**Nu va fi publicat
*Site URL cu http://
*