Thornfree și Navaho - mure fără spini - Pepinierele Fundulea

Thornfree și Navaho - mure fără spini - Pepinierele Fundulea

Atunci când vine vorba de mure, în cadrul Pepinierelor Fundulea puteți găsi două soiuri pe care noi le apreciem foarte mult și pe care le producem și comercializăm. După zece ani și șapte soiuri încercate, am ales Thornfree și Navaho datorită performanțelor pe care acestea le oferă.

        Murele Thornfree și Navaho sunt foarte dulci și cărnoase, extrem de asemănătoare, dar sunt în același timp și diferite.

       

        Murul Thornfree este cel mai râspândit soi de mur din România datorită rezistenței la climă, fructelor mari și producției per plantă..

        Acesta prezintă o gamă largă de avantaje, de la rezistența la transport la caracteristicile fructelor. După cum o sugerează și numele, murul Thornfree este unul fără țepi. Acest lucru face manevrarea butașilor și recoltarea mult mai ușoară.

        Planta este una viguroasă, cu ramuri de 3-4 metri, ce se dezvoltă foarte bine pe orice tip de sol și are o rezistență foarte bună la temperaturile scăzute. Producția per hectar este cuprinsă între 12 și 14 t. Masa unui fruct este de aproximativ 10-12gr și prezintă caracteristici precum luciul specific, gustul dulce și o formă conică alungită. Fructele sunt rezistente la culegerea mecanizată și la transport.

      

  Perioada de fructificare este în intervalul 15 iulie-30 august, iar randamentul este unul foarte bun. Necesită udări reduse și sol fertil, întrucât rădăcinile pivotante sunt rezistente la secetă.

Murul Navaho este un soi aproape identic murului Thornfree. Producția per hectar este aceeași, de 12-14 tone. Diferența principală apare când vorbim despre întrebuințările acestora.Murele Navaho sunt ideale pentru procesare.

Micile diferențe vi le vom prezenta mai jos.

Fructele prezintă luciu caracteristic, sunt cărnoase și puțin mai dulci decât murele Thornfree. Masa unui fruct este cuprinsă între 7 și 8 gr.

Rezistența la transport, manipulare și cules le păstrează în formă și după două zile de la recoltare. Fructifică de la 15 iulie până la sfârșitul lunii august. Aici, recoltarea mecanizată este mai puțin favorabilă soiului.

Murul Navaho  nu este la fel de rezistent la temperaturi scăzute, precum Thornfree. Chiar și în lipsa polenizării străine asigură randament foarte mare.

Concluzia poate fi una destul de pertinentă: nu există murul perfect, întrucât fiecare prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Noi am ales murul Thornfree și murul Navaho în Pepinierele Fundulea pentru a vă oferi cel mai bun material săditor certificat, îngrijit de inginerii noștri agronomi.

Pentru orice fel de întrebări despre achiziția materialului săditor, plantare, îngrijire și tratarea bolilor și a dăunătorilor, vă așteptăm la Pepinierele Fundulea sau la telefon:

-0726795070

-0724991156.

7Comentarii

  • Avatar
   Petru mihai
   Dec 23, 2020

   super pepiniera , super plante recomand

  • Avatar
   dana oltean
   Dec 24, 2020

   Thornfree am si eu de la pepiniera Fundulea, super soi fructele sunt mari foarte mari , mai mari ca o nuca. Salutari de la Piatra Neamt

  • Avatar
   leonte ion
   Mai 17, 2021

   plantat 100 butasi Thornfree, de la Pepinierele Fundulea, la 2 aprilie 2021. La 16.05.2021 sunt intrati in vegetatie 97. Cuvintele sunt de prisos !

   • Avatar
    Pepinierele Fundulea
    Iun 18, 2021

    Buna ziua . Multumim pentru increderea accordata, rata de prindere foarte mare se datoreaza atat pepinierelor cat si cultivatorului (plantat,intretinut,irigat corespunzator)

   • Avatar
    lazu Ionut
    Iun 18, 2021

    Recomand cu drag. Am plantat in Judetul Alba 2000 fire in primavara 2020 prindere peste 90% Multumim Pepinierele Fundulea

  • Avatar
   vali iorimie
   Aug 10, 2022

   Am cumparat anul trecut butasi de mure Thornfree . Recomand, super multumit

   • Avatar
    pepinierele Fundulea
    Aug 11, 2022

    Multumim pentru incredere.

Lasa un comentariu

*
**Nu va fi publicat
*Site URL cu http://
*