Cand plantam drajoni de zmeur si butasi de mur ;primavara sau toamna-Pepinierele Fundulea

Cand plantam drajoni de zmeur si butasi de mur ;primavara sau toamna-Pepinierele Fundulea

Plantatul zmeurei si al murului primavara .

Din perspectiva iarna blanda cel mai bine este de plantat toamna , insa daca iarna este una foarte geroasa se recomanda plantarea primavara.

Avantaje si dezavantaje exista in ambele perioade de plantare o iarna geroasa poate afecta o parte din plante , o primavara secetoasa poate afecta o parte din productie.

Sa revenim la plantatul de primavara din punctul meu de vedere cel mai usor plantat deoarece am scapat de riscul inghetului  , temperaturile de primavara benefice solului.

Dar exista si posibilitatea sa avem o primavara secetoasa , pentru a nu avea pierderi din cauza primaveri secetoase v-a trebui sa interveniti cu apa adica sa udati macar saptamanal plantele cu minim 1 litru de apa.

Daca aratura nu  se va face de toamna, primavara este recomandat sa se are la suprafata pentru a nu indeparta apa din sol si  aratura sa nu iasa foarte bolovanoasa deoarece primavara nu mai avem zapada si ger un factor foarte important in degerarea si sfaramitarea pamantului.

Insa daca primavara este ploiasa, avem parte de precipitati putem spune ca am ales perioada , sezonul perfect de plantare.
Se recomanda daca timpul ne permite sa plantam zmeurul si murele primavara cat mai devreme.
Plantarile de primavara se fac in lunile martie si aprilie bineinteles depinde de fiecare judet daca se permite la inceput de martie sau dupa 15-20 martie.

Plantatul zmeurei si al murului toamna.
Conform cercetarilor facute de ingineri agronomi si doctoranti in agricultura toamna este mai benefica plantarea arbustilor, pomilor , deoarece radacina are o perioada mult mai mare sa se acomodeze cu noul sol si sa se dezvolte pana la intrarea in vegetatie.
Dupa cum am specificat  si mai sus exista avantaje si dezavantaze la ambele perioade .

Aratura de toamna ceva mai adanca 30-40 cm spre deosebire de cea de primavara.

Insa exista o multime de factori ce pot modifica perioada de plantare in care vi-ati propus sa plantati

- vremea nefavorabila

-ingradirea terenului dupa caz

- pregatirea terenului din pripa , aratura ,disc si freza

- achizitionarea uneltelor de plantare

- delimitarea terenului

-alegerea soiului de zmeur sau mur 

-achizitia materialului saditor 

Achizitia drajonilor de zmeur si a butasilor de mur se recomanda sa se faca din pepiniere autorizate pentru a fi siguri de soi si a primi toate documentele necesare ce atesta denumirea soiului , tara de provenienta , si numarul lotului de material saditor.

Cand ma refer la tara de provenienta , de preferat ar fi sa fie din aceasi tara in care plantati in cazul nostru  Romania.

De ce produsi in Romania adica aclimatizati .

Acel soi , planta , pom , arbust este calit la clima tari respective pentru un randament mare de prindere al plantei.

Plantele provenite din tari mult mai calde ca a noastra au toate sansele sa nu treaca peste iarna sau invers plantele provenite din tarile mai reci ca a noastra  au toate sansele sa nu treaca peste verile mult mai secetoase decat tara de producere al materialului saditor.

De retinut.

Sa alegem pepiniere cu personal calificat deoarece pe parcursul evolutiei plantelor Dumneavoastra veti avea nevoie de foarte multe sfaturi

- tratamente recomandate

-ingraseminte recomandate

-distanta dintre spalieri

-grosimea si distantele sarmelor

-legatul si taiatul

-etc.

Mare atentie ca personalul sa nu fie doar calificat , sa fie si oameni de cuvant care sa va ajute cu sfaturi si pe viitor nu doar in momentul achizitiei de plante,  veti avea nevoie de sfaturi si pe viitor.

Pentru informatii suplimentare contactati Pepinierele Fundulea la 0726.79.50.70.

 

Pepinierele Fundulea cea mai mare pepiniera ce produce arbusti fructiferi in Romania conform I.T.C.S.M.S Romania 2017
Ing.agronom Achim Gabriel

20Comentarii

  • Avatar
   CONSTANTINESCU VLAD
   Feb 08, 2018

   Din ce perioada se pot planta drajoni de zmeur,? Daca la noi e cald se pot planta acum?

  • Avatar
   Pepinierele Fundulea
   Feb 08, 2018

   Buna ziua . Personal recomand sa mai asteptati putin , deoarece iarna inca nu a trecut. Se poate instala frigul si zapada in orice moment. Daca vremea continua sa se incalzeasaca sau se mentine la aceste temperaturi puteti planta fara nici o problema la sfarsit de februarie-inceput de martie. Cu stima . Ing.agronom Achim Gabriel

  • Avatar
   dinu dorel
   Feb 09, 2018

   Oameni seriosi. Iti face placere sa le calci pragul la Pepiniera

  • Avatar
   Gingasu Constantin
   Mar 18, 2018

   Am o casa de vacanta in Lepsa,Vrancea.Altitudine 600 m.Perioada de vegetatie intarziata cu cca,3 sapt. fata de campie.Am avut o mica cultura de capsuni (cca. 150-200 plante ) timp de cativa ani.A imbatranit si aproape a disparut. Intrucat doresc sa continui , am pregatit deja cultivarea pe verticala in 4 tuburi de 160 diam./ 2 m H,construite si amplasate intr-un loc ,conform recomandarilor citite. La sfarsitul lunii aprilie intentionez sa ajung acolo,pentru o perioada mai lunga de timp.Sunt bucurestean si doresc sa vin la Pepiniera dvs, pentru a achizitiona 250 de stoloni Albion. Inainte de a ajunge sa cumpar si sa primesc sfaturile specialistilor dvs, as dori sa-mi spuneti cat pot pastra stolonii de capsuni,pana la plantare si in ce conditii,avand in vedere ca poate exista un decalaj de timp intre cumparare si plantare.Va multumesc pentru raspunsul dvs, Cu stima. C.Gingasu.

   • Avatar
    pepinierele fundulea
    Iun 20, 2018

    Buna ziua. Pepinierele Fundulea au portile deschise pentru toata lumea. Va asteptam cu drag.

  • Avatar
   Alecu
   Mai 17, 2018

   Salut, Am plantat 20 drajoni de zmeur in noiembrie si s-au prins 90% din ei, sunt foarte multumit.

  • Avatar
   jan verrescu
   Dec 11, 2018

   Vreau sa va felicit pentru plantele primite . va multumesc si sper sa ramaneti asa si pe viitor in primavara doresc sa mai achizitionaz 300 puieti zmeur

  • Avatar
   Iacob Florin
   Feb 17, 2019

   Buna ziua .se pot planta butasi de mur si in luna mai?

  • Avatar
   Iacob Florin
   Feb 17, 2019

   Buna ziua.se pot planta butasi de mur si in luna mai?

  • Avatar
   tismanaru emilian
   Mar 28, 2019

   am urmatoare intrebare: acei puieti de zmeura care au iesit pe intervalul dintre randuri pot sa ii replantez in locul altor butasi de zmeura pe rand? pot fi scosi? au si radacina? nu am scos niciunul. ce puteti sa-mi spuneti. astept un raspuns urgent.

  • Avatar
   Blidariu Daniel
   Apr 13, 2019

   Bună ziua, am plantat zmeur Polka la sfârșitul lunii martie, în cât tîmp răsare,multumesc.

  • Avatar
   Cazacu Florin
   Mai 05, 2020

   Buna seara. Am nevoie de 100 dragoni de zmeur și 100 butasi de mur. Vreau sa împrejmuiesc o livada. Dar doresc mai multe soiuri de mur și zmeura. Pot achiziționa de la dumneavoastra și sa le trimite-ti prin curier? Asta doar in cazul in care ii mai pot planta acum

  • Avatar
   Cazacu Florin
   Mai 05, 2020

   Buna seara. Am nevoie de 100 dragoni de zmeur și 100 butasi de mur. Vreau sa împrejmuiesc o livada. Dar doresc mai multe soiuri de mur și zmeura. Pot achiziționa de la dumneavoastra și sa le trimite-ti prin curier? Asta doar in cazul in care ii mai pot planta acum

  • Avatar
   Nicolae Sandru
   Ian 28, 2021

   Buna ziua, as vrea sa comand butasi de zmeur pentru a-i planta in primavara 2021. Intrebarea nr.1 : pot sa ii comand acum, si atunci mi-i livrati in primavara, sau cand pot sa-i comand?intrebarea nr. 2 : se pot comanda, in cantitatea min. de 100 buc, un singur soi, sau puteti livra doua soiuri in aceasta cantitate? Cu stima Sandru Nicolae , Sebes, Alba.

  • Avatar
   Marian Sarb
   Feb 23, 2022

   Daca aleg sa plantez primavara, care este temperatura media pe timp de noapte recomandata?

  • Avatar
   Nicolin Danuela
   Mar 14, 2022

   Pot planta zmeura pe care Am cumparat-o de la supermarket?O pot planta zilele acestea?Am inteles ca vine iar un val de frig.Cum o pot întreține,este în folie,pana la plantare?Mă interesează și vita de vie fără sensuri, dulce, toate culorile.Pot cumpara de la dvs?

  • Avatar
   CLAUDIU
   Iun 25, 2022

   Buna ziua Detin un teren in zona Feleac, Cluj Napoca si as dori sa infiintez o cultura de mur. Avand in vedere ca zona este caracterizata de un pamant nisipos, ce sanse de reusita as avea? Specific ca irigarea se va face de la un rezervor de 1000 l cu apa dintr-un put forat pe teren. Va multumesc

   • Avatar
    Pepinierele Fundulea
    Aug 11, 2022

    Buna seara. Solurile nisipoase sunt recomandate pentru a se infiinta culturi de arbusti fructiferi. Referitor la irigat cu siguranta nu ve ti iriga foarte mult deoarece solul nisipos i si pastreaza umiditatea pe termen lung. Aveti nevoi de schema de fertilizare, solurile nisipoase sunt saracacioase. Pentru detalii 0726795070 Cu stima Achim Gabriel

  • Avatar
   Sava viorel
   Mai 06, 2023

   Bună ziua. Ma interesează butasi de mure. Cât este prețul și cum pot întra în posesia lor. Mulțumesc. 5h1

   • Avatar
    pepiniera fundulea
    Sept 08, 2023

    Buna ziua preturile sunt afisate pe site-ul nostru in sectiunea magazin, plantarile incep cu luna octombrie. Pentru comenzi 0724991156

Lasa un comentariu

*
**Nu va fi publicat
*Site URL cu http://
*