Irigarea,udarea in culturile de zmeur si mur -Pepinierele Fundulea

Irigarea,udarea in culturile de zmeur si mur -Pepinierele Fundulea

Irigarea , udarea in culturile de zmeur si mur.

Arbusti fructiferi sunt plante ce nu se comporta foarte bine la excesul de apa insa in verile secetoase daca nu avem un sistem de irigare productia poate scade si cu 60%, sigur ca in verile foarte ploiase nu vom iriga sau vom iriga de 3-4 ori insa nu putem dormi pe o ureche ca vara viitoare va fi ploiasa sau sa ne luam dupa prognoza meteo facuta cu 6-9 luni inainte.

Sisteme de irigare banda picurare.

Sistemul de irigare prin banda de picurare un sistem mult mai avantajos financiar fata de tubul cu picuratori .

Durata de viata a benzi cu picuratori este de maxim 2 ani cu preconizarea de a fi stransa in fiecare iarna deoarece nu rezista peste iarna.

Distantele recomandate  intre picuratori 20-30 cm cu un debit de minim 2l apa/ora/picurator.

La acest sistem se va folosi coloana principala de apa care sa duca apa pana in capatul terenului , iar distanta se va imparti in tronsoane de 50 metri lungime deoarece banda de picurare da un randament aproximativ egal la fiecare picurator la o lungime maxima de 50 m. 

Daca optam pentru o lungime mai mare de 50 m la banda de picurare dintr-o singura bucata presiune din capatul furtunului v-a dilata picuratori finali iar la iesirea din coloana principala cu siguranta picuratori vor avea un debit mult mai mic sau nul.

Recomandat pentru un consum redus de apa

Sisteme de irigare tub picurare.

Tubul de irigare cu picuratori o versiune mai inbunatatita a benzi de picurare dar mult mai scumpa.

Cu o durata medie de viata de 4-5 ani fara a mai fi nevoie sa se stranga in fiecare iarna.

Distantele recomandate intre picuratori 20-30 cm cu un debit de minim 2l apa/ora/picurator

Se vor folosi la fel ca la banda de picurare coloana pricipala de apa care strabate terenul, insa distanta maxima a tubului de picurare dintr-o bucata este de doua ori mai mare ca la banda de picurare aproximativ 100-120 m.

De recomandat a se monta sarma pe spalieri la o inaltime de 30-40 cm unde vom monta tubul de picurare deoarece exista riscul foarte mare de a taia furtunul cu motosapa, motocultorul sau sa il intepam cu sapa.

Aici depinde de fiecare in parte de situatia financiara daca opteaza pentru tub cu picuratori sau banda.

Recomandat pentru un consum redus de apa

Sistem de irigare cu aspresoare. 

Se folosesc in culturile unde avem apa din destul , culturile ce se afla in vecinatatea raurilor, lacurilor, bazinelor de acumulare etc.

Aceste sisteme cu aspresoare folosesc un consum mult mai mare de apa fata de cele prin picurare.

Sunt recomandate in fermele mari unde se pot monta tamburi cu furtun de apa montate la pompe industriale , pompe care se pot adapta si dupa utilaje agricole.

Distantele intre aspresoare se vor stabili in functie de raza de actiune a aspresorului la presiunea desfasurata de motopompa pe coloana principala.

De recomandat se se irige in perioadele secetoase dupa orele 23;00 pana la orele dimineti 07;00 cand arsita si dogoara pamantului se mai inmoaie , cand temperaturile scad sub 26-28 grade.

Irigarea prin inundare.

Inundarea o tehnologie de udare foarte veche care foloseste un consum marit de apa intr-o perioada scurta.

Putesti sa irigati cultura de zmeur si mur si prin inundare daca in apropere de cultura Dv exita lac de acumulare rau etc.

Udarea prin inundare este cea mai eficienta deoarece satureaza pamantul de apa intr-un timp scurt , asta daca apa nu este limitata,

Inundarea nu se poate face din puturi , consumul de apa este foarte mare

Daca dorim sa optam pentru acesta metoda se vor forma santuri pe stanga sau dreapta randurilor de zmeur si mur care vor fi umplute cu apa.

Daca avem o motopompa care scoate 600-700 litri de apa/minut asta inseamna ca in cultura noastra vom uda in 10 minutre  6 tone de apa , cantitate de apa care prin sistemele sus mentionate v-a ajunge pe terent poate in 5-6 ore.

Intradevar acesta metoda implica mult mai multa munca insa depinde de fiecare cat de benefica ii este fiecare metoda de irigare

Recomandari.

Indiferent de sistemul de irigatie ales va recomandam inainte de perioada secetoase mai - iunie sa aplicati pe sol (azot sau uree)

deoarece v-a ajuta ca apa sa ramana o perioada mai indelungata pe sol si in sol in perioadele secetoase.

Publicat de Pepinierele Fundulea 
Ing. agronom Achim Gabriel

2Comentarii

  • Avatar
   Teiu Danut
   Feb 04, 2018

   Buna articol. Pe intelesul tuturor . Multumim Domnule Achim

  • Avatar
   Sebastian Roibu
   Iun 12, 2019

   Buna ziua, Va multumesc foarte mult pentru informatia postata mai sus, este de mare ajutor. As avea o intrebare: daca aleg sistemul de irigare folosind tubul de picurare, pot sa merg pe varianta cu duze si tub orb? Mentionez ca intentionez aceasta la o plantatie de mure. Murele mele sunt abia in anul 2 si nu m-am gandit sa sap una si sa vad cat sunt de imprastiate radacinile, asa ca ma gandeam ca nu are rost sa ud din 20/30 cm in 20/30cm cand plantele sunt la 1.5m distanta intre ele. Ce recomandati in cazul meu ? Va multumesc anticipat pentru raspuns si sa va dea Dumnezeu sanatate si putere sa continuati ce faceti !

Lasa un comentariu

*
**Nu va fi publicat
*Site URL cu http://
*