Butasi mur, soiuri, planatare si intretinere Pepinierele Fundulea

Butasi mur, soiuri, planatare si intretinere Pepinierele Fundulea

Soiuri mur.
In Romania exista o multime de soiuri de mur , care mai de care ''mai bune'' si mai rezistenta la inghet.
''Mai bune'' pentru a-si promova fiecare produsul , insa un soi de mure se alege in functie de clima , aclimatizare , productie , perioada de fructificare.
Voi enumera cateva soiuri de mur comercializate in Romania ; Thornfree , Navaho, Triple Crown , Polar , Chester , Loch Ness , Arapaho , Loch Tay .
Thornfree . Perioda recoltare abundenta IULIE-AUGUST 
Navaho .   Perioada de recoltare: sfarsitul lunii IUNIE-SEPTEMBRIE
Triple Crown. Perioada de recoltare IULIE - SEPTEMBRIE
Polar. Perioada de recoltare IULIE-SEPTEMBRIE esalonat
Chester. Perioada de recoltare AUGUST-OCTOMBRIE
Loch Nerss. Perioada de recoltare IULIE-SEPTEMBRIE
Loch Tay .  Perioada de recoltare IULIE-AUGUST
Bineinteles ca nu putem planta toate aceste soiuri in cultura noastra si v-a trebui sa alegem un soi pretabil noua.
Soi perfect de mur nu exista toate soiurile au dezavantajele si avantajele lor , fie fructul mai mare sau mai perisabil ,  soiuri mai timpuri sau mai tarzi , fructe mai dulci sau mai acrisoare , fie productia obtinuta la Ha.
Am intalnit deseori cultivatori care intr-o perioada de 5-7 ani au schimbat peste 3 soiuri de mur in cultura fara a ajunge vreodata la maturitatea unui soi pentru a-l putea culege si totodata ai aduce un profit. La 2-3 ani au fost tentati de soiuri noi , mai mari, mai frumoase, mai timpurii etc.
 Dupa cum si denumirea acestor culturi 'Cultura Permanenta' este indicat sa va alegeti un soi bun   de  la inceput fara a fi nevoit sa le schimbati la 2-3 ani pentru ca soiul vecinului face fructe mai   mari, le face mai mari dar la fel de ferme si rezistente ca ale Dumneavoastra.
 Deoarece butasi de mur sunt predispusi la inghet atunci cand temperaturile scad sub -25 grade veti   intalni adesea 'soi rezistent la inghet' murul planta rubus prin constructia ei este rezistenta la   inghet  pana la o anumita temperatura , nicidecum indiferent de soi nu v-a rezista la -35 grade   daca  nu sunt pregatiti de iarna prin tratamente de lemnificare . O data lemnificat in totalitate v-a   rezista cu brio si temperaturilor de -35grade, Soiurile de mur se lemnifica mai greu decat zmeurul   de aceea se recomanda tratamente de accelerare  a lemnificarii .
 In fiecare an vor aparea soiuri noi fie de zmeur , mur , capsuni automat fiind un soi nou trebuie   promovat ''cel mai bun cel mai rezistent cel mai cel'' ..

 Sunt cateva Pepiniere in Romania care se ocupa si cu cercetarea soiurilor , de exemplu Pepinierele   Fundulea sunt autorizate in a cerceta si comercializa arbusti fructiferi detinand sole de cercetare destinate soiurilor noi.
 Indiferent de soiul ales distantele de plantare la o cultura de mur sunt 
 Distanta dintre randuri 2-3 m , distanta de plantare a butasilor de mur pe rand din metru in metru.
 Sarmele pe spalieri se pun pana la inaltimea de 1,80 m , se vor monta 3-4 randuri de sarma ,   distanta de 1,80m se v-a imparti la numarul de sarme si se va stabili distanta dintre sarme .
 De exemplu daca punem 4 sarme le vom pune la o distanta 45 cm una fata de alta
 Irigatia se v-a efectua doar vara inainte de perioada de fructificare si in perioada de fructificare , de   retinut ca arbusti fructiferi nu sunt plante iubitoare de foarte multa apa insa in perioada de   fructificare fructele se pot dezvolta si cu 40% mai mult.
 Pentru mai multe detalii referitoare la soiuri de mur produse in Romania cu o rentabilitate buna nu   ezitati sa contactati Ingineri de specialitate din Pepinierele Fundulea
Intreaba ingineri nostri despre stimulenti de inradacinare recomandati la plantare.
Pepinierele Fundulea 0726.79.50.70
Ing.agronom Achim Gabriel

6Comentarii

  • Avatar
   Dan Rusca
   Feb 02, 2018

   Putini oameni seriosi ca Dansi. Eu pot spune : ma declar multumita ca am cumparat muri de la ei. Bravo lor.

   • Avatar
    Achim Gabriel
    Feb 02, 2018

    Multumim . Cu drag oricand.

  • Avatar
   Lenuta Dascalu
   Feb 04, 2018

   Eu am cumparat mur de la o persoana care detine o suprafata mare cu muri in Arges. Nu doresc sa dau nume dar va spun sincer de cate ori il sun sa il intreb ceva ori imi spune ca nu are timp, imi inchide sau ma repezeste. Bravo celor de le Fundulea se pare ca posteaza periodic articole si isi fac timp sa le raspunda si clientilor. Pacat ca nu am dat de Dumneavoastra cand am infiintat cultura.

  • Avatar
   Odin Petru
   Feb 25, 2018

   Acum 3 ani de zile am cumparat muri de la voi. Plantele s-au dezvoltat foarte bine , acum au peste 3 metri. Cum fac taierile la mur??? Multumesc.

   • Avatar
    Pepinierele Fundulea
    Feb 25, 2018

    Buna ziua. 1-Lasati la o tufa de mur maxim trei lastari principali 2-Dupa ce a-ti taiat surplusul scurtati cei trei lastari principali la aproximativ 1,80 m (10 cm deasupra ultimei sarme) 3-Secundarele care pleaca din principale (ramurile) le scurtati la maxim 35-40 cm. Daca nu intelegeti va rugam sa ne contactati telefonic , sau pe mail pentru a va trimite Poze explicative. Multumim.

  • Avatar
   Zamfir
   Mai 25, 2020

   In toamna as vrea sa infiintez o cultura de mure pe o suprafata de 3000mp, adica undeva la 1050 bucati! Problema este, ce soi sa plantez? ( Zona: Vrancea unde sunt multe culturi de vita de vie )

Lasa un comentariu

*
**Nu va fi publicat
*Site URL cu http://
*