Distantele de plantare a drajonilor de zmeur si a butasilor de mur , distanta dintre spalieri si sarme,

Distantele de plantare a drajonilor de zmeur si a butasilor de mur , distanta dintre spalieri si sarme,

1.Distantele de plantare intre randuri si pe rand a drajonilor de zmeur .

Distantele recomandate de Ingineri Pepinierelor Fundulea in culturile intensive de zmeur sunt ; Intre randuri se va pastra o distanta de minim 2-2.5metri iar pe rand drajoni de zmeur se vor planta din 50 in 50 cm .

Exceptie o fac soiurile primocare soiuri ce fructifica pe lemn de anul unu si nu au nevoie de sistem de sustinere deoarece in fiecare toamna acestea se cosesc de la fata pamantului , la aceste soiuri se v-a pastra o distanta intre randuri de minim 2.5-3m iar pe rand vor fi plantate din 50 in 50 cm .

Distantele sus mentionate fac referire la culturile intensive deci nu recomandam distante mai mici decat cele enumerate mai sus.

Se poate opta in culturile de zmeur si pentru sistemul de susutinere in V.

2. Distantele dintre spalieri si sarme in culturile de zmeur.

La culturile de zmeur se folosesc spalieri , sulinari din beton,fier,lemn sau zincati , se vor monta la o distanta de 6-9 metri unu fata de celalalt pe rand in functie de grosimea si rezistenta acestora, de recomandat sa fie bagati in pamant minim 45 cm iar capetele ancorate sau betonate.

Sarma recomandata in aceste culturi este de 2,5-3mm ´(sarma zincata)

Sistemul de sustinere la zmeur este format din teuri cu sarme paralele de minim 35 cm cu o distanta de minim 30 cm intre cele doua sarme paralele , se folosesc doua teuri pe spalier unul la 60 cm si celalalt la 130cm deci in total patru sarme.

Legarea drajonilor de zmeur se va face pe lateralul sarmelor paralele formand un V intre drajoni, exceptie de la legare o fac soiurile primocare, care se vor cosi in fiecare toamna de la fata pamantului.

3.Distantele de plantare intre randuri si pe rand a butasilor de mur

Distantele recomandate de Ingineri Pepinierelor Fundulea in culturile intensive de mur sunt ; 2-2,5 metri intre randuri iar pe rand la o distanta de minim un metru intre butasi de mur.

Distantele de plantare recomandate au fost stabilite de Ingineri nostri in urma cercetari soiurilor , a distantei de lucru si bineinteles aerisirea,coacerea si dezvoltarea plantelor.

Toate soiurile de mur prin constructia lor au nevoie de sustinere.

Distantele dintre spalieri si sarme in culturile de mur

Spalieri pot fi din beton, fier,lemn sau zincati, in functie de grosimea si rezistenta acestora se vor monta la o distante de 6-9 metri unu fata de celalalt obligatoriu spalieri din capete sa fie betonati sau ancorati , recomandat a se folosi sarma zincata de 3 mm.

Se vor folosi patru randuri de sarme cu o grosime de 3mm in plan vertical, distanta dintre sarme se calculeaza ; lungimea spalierului de la fata pamantului pana sus se imparte la numarul de sarme.

Legarea se va face cu ata, aparate legat, benzi elastice deoarece tulpina murului va creste in circumferinta pe parcursul anului , iar daca ata nu este larga nu va face decat sa ii provoace rana in locul legari. Recomandam daca se leaga cu ata sau textile ne elastice sa se lase marimea ochiului de legare de doua ori mai mare decat grosimea tulpini.

Pentru informatii suplimentare contactati Pepinierele Fundulea la numerele de telefon 0726.79.50.70

Publicat de Pepinierele Fundulea
Ing.agronom Achim Gabriel

13Comentarii

  • Avatar
   Ionescu Cristian
   Feb 02, 2018

   Multumim Domnule Achim pentru plantele achizitionate din Pepiniera Fundulea si sfaturile primite Articol ok, scurt si la obiect.

  • Avatar
   Lazar Florin
   Feb 02, 2018

   Noi am cumparat in primavara lui 2017 Cayuga si Opal asta ne-a recomandat cei de la Pepiniera Fundulea. Pot spune ca s-au prins majoritatea. Sincer sa fiu sunt mai multumit de cayuga care a produs peste 5-6 fructe pe planta din primul an . Referitor la opal fructele sunt ceva mai mari dar 1-2 fructe ici colo. Insa anul acesta ne asteptam la o productie considerabila deoarece vom intra in anul doi de recoltare Oameni de nota 10 , te ajuta cu toate informatiile. Recomand

   • Avatar
    Achim Gabriel
    Feb 02, 2018

    Buna ziua. Ma bucura sa aud asemenea lucruri. Referitor la soiurile de zmeur si mur , eu zic sa nu avem mari asteptari din primul an . In primul an asa produc toti arbusti 2-4 fructe/planta. Va multumim

  • Avatar
   Darius Rustin
   Feb 05, 2018

   Anul acesta sper sa am posibilitatea financiara sa achizitionez si eu 1000 butasi Cu siguranta am sa cumpar de la Fundulea am vazut ca toti clienti lor sunt multumiti.

  • Avatar
   RUSU DANA
   Feb 06, 2018

   buna ziua am o suprafata de 200m si as dori sa pun soiul Polka de cite fire am nevoie? va multumesc.

  • Avatar
   Pepinierele Fundulea
   Feb 07, 2018

   Buna ziua . Pentru o suprafata de 200 mp aveti nevoie de aproximativ 150 drajoni 200mp ; la 2,5 metri distanta dintre randure=80 80 x 2 drajoni / metru liniare (pe rand) =160 drajoni Daca va referiti la 200 metri liniar 200mL x 2 plante la mL =400 drajoni Va multumim.

  • Avatar
   Jacota Mihail
   Noi 16, 2018

   La ce inaltime se pun primele si ultimele sarme pentru mur si zmeur la modelul de sustinere in V ? Va multumesc.

   • Avatar
    Pepinierele Fundulea
    Dec 11, 2018

    Buna seara in functie de latimea benzii de cultivare la zmeur si mur distantele intre sarmele paralele pot fi intre 30-60 cm . Prima sarma la 60-70 cm si a doua 120-130cm, Distanta intre spalieri in culturile de zmeur si mur 7-9 m .

  • Avatar
   Daniel Mocanu.
   Iul 01, 2019

   La cultura de zmeur remontant in benzi, cati lastari se lasa pe metru liniar, in culturile organice? Multumesc mult!

   • Avatar
    pepiniera fundulea
    Iul 08, 2019

    buna ziua lasati maxim 10 drajoni la ml

  • Avatar
   Laurentiu DUMITRU
   Apr 02, 2020

   Buna ziua, Vreau sa plantez o suprafata de 1500 mp(10m×150 m lungime). Ce numar de butasi mi-ar trebui. Nu stiu daca sa pun zmeur si mur combinat. Ce ma sfatuiti? Multumesc

  • Avatar
   Iorgovan Sergiu
   Iun 06, 2020

   Bună ziua. Aas dori sa plantez 3 rânduri de mur și 3 rânduri de zmeur unul lângă celalalt la distanta de 2m unul fata de celalalt. E vreo problema în dezvoltarea ambelor plante felul în care am gândit sa le pun? Se pot combina în timp cele 2 plante de la sine? Sau nu are nici o legătură acest plan de plantare?? Multumesc

  • Avatar
   Todos Andrei
   Iun 17, 2020

   La ce preț e butasul de mure și cel de zmeur

Lasa un comentariu

*
**Nu va fi publicat
*Site URL cu http://
*