Stoloni capsuni, plantare, intretinere Pepinierele Fundulea.

Stoloni capsuni, plantare, intretinere Pepinierele Fundulea.

Culturile de capsuni sunt foarte raspandite in Romania cea ce ne dovedeste faptul ca este o cultura profitabila.
In Romania gasim o multime de soiuri de capsuni , cum ar fi ; 
 Stoloni-ALBION 
ALBION este un soi de căpşuni rezistent la condiţiile climatice din Romania iar în zonele foarte ploioase este recomandat cultivarea în spații protejate.
Foarte rezistent la inghet.
Înflorire şi perioada de recoltare:  florile au un diametru mare, sunt mari si numeroase , cu polen viabil, parfum foarte  puternic. Este un soi remontant timpuriu., 
Stoloni-VIBRANT
Planta cu  crestere erecta, de vigoare mijlocie cu frunze mari verde inchis si cu petiolul frunzelor foarte lung determinand o recoltare simpla.
Este un soi cu rezistenta buna la bolile de frunze cum este fainarea si patarile si usor susceptibil la boli de radacina – Verticilium dahliae.
Ramurile florifere poarta doar 5-6 flori fiecare determinand o marime mare a fructelor pana la sfarsitul sezonului de recoltare.
Stoloni-ELEGANCE 
Acest soi de capsun Elegance are crestere a tufei viguroasa, crestere erecta,  foliaj bogat dar cu buna expunere a fructelor in tufa, petioluri florale mai lungi pentru o recoltare usoara.
Elegance este foarte rezistent la frig , ger nu este predispus la inghetarea florilor avand o inflorire  tardiva.
Soi Elegance este rezistenta la bolile de radacina la mana coletului (Phytophthora cactorum) si verticilioza (Verticilliun dahliae) comparativ cu Elsanta care este susceptibil la aceste boli care fac tot mai multe probleme in Europa in ultimii ani. Este usor sensibil insa la fainare.
Stoloni-ELSANTA.
Elsanta este un soi de căpşună foarte fermă cu o lungă durată de expunere. Productivitatea mare, fermitatea şi lunga durată de expunere fac din Elsanta este soi extrem de potrivit atât pentru cultivator, cât şi pentru comerciant. Fructele mari au un gust bun și o aromă puternică. Elsanta este cultivat în multe părţi din Europa şi pe scară largă.
Stoloni-MATIS
Soiul de capsuni Matis, formeaza o tufa semi-erecta viguroasa cu frunze foarte mari si lucioase.
Se remarca prin rezistenta ridicata la bolile de radacina: Verticillium wilt, Phytophthora cactorum si la fainare.
Se adapteaza bine in zonele mai reci avand rezistenta ridicata la ger in timpul iernii si inflorire mai tarzie astfel ca nu este predispus la inghetarea florilor primavara
Stoloni- Premial 
Planta creşte sub formă de tufă viguroasa, cu port răsfirat, cu frunzişul bogat rezistent la boli. Productivitatea este medie de cca 10-15 t/ha. Prezintă rezistenţă ridicată la boli, secetă şi ger.
Plantarea stoloni de capsuni se realizeaza pe biloni cu sau fara folie.
Indicat a se planta cu folie mulcire pentru a evita dezvoltarea altor plante , buruieni pe langa stoloni.
Folia cu gauri din 30in 30 cm  nu permite decat dezvoltarea stolonului.
Obligatoriu sub folia de mulcire sistem de irigare prin picurare.
Plantarea stolonilor se v-a efectua pe doua randuri cu distante cuprinse intre 30-40 cm pe rand si 30-40cm intre randurile plantate . Distanta dintre biloni 60-90 cm cat sa permita lucrarea cu motocultorul sau motosapa.
Stoloni de capsuni produsi in Pepinierele Fundulea sunt crescuti in pepiniere 'drajonerie' acestora li-se rup florile pentru a nu produce fruct , sa se dezvolte doar in radacina.
Stoloni nostri sunt tratati fitosanitar pe tot parcursu anului si vin insotiti  de toate documentele.
Intreaba ingineri nostri despre stimulenti de inradacinare recomandati la plantare
Ing.agronom Achim Gabriel

3Comentarii

  • Avatar
   Neagota anca
   Mar 09, 2018

   Ce soiuri imi recomandati pt judetul Salaj(zona mai rece putin) si cati stoloni as avea nevoie pt o suprafata de aprox 100 mp?de asemenea ce fertilizari si tratamente ar trebui sa aplic?comercializati si folia de mulcire si furtunul de picurare?

  • Avatar
   Mighiu
   Mai 27, 2018

   Buna ziua Ma intereseaza pt a,planta o suprafata de 2000 mp Ce soiuri si ce pret. Multumesc

   • Avatar
    Pepinierele Fundulea
    Iun 20, 2018

    buna ziua. va asteptam sa ne contactati telefonic, sunt multe de discutat. 0726795070

Lasa un comentariu

*
**Nu va fi publicat
*Site URL cu http://
*